Големите 4 – Най влиятелните счетоводни компании в света + 1 прохождаща…

Тези огромни корпорации предлагат широк спектър от счетоводни и одиторски услуги, влючително данъчни консултации, бизнес съвети и управление на инвестициите.
Също така, компаниите от “Големите 4” предлагат големи възможности за кариерно развитие в областта на счетоводството и финансите за счетоводители от целия свят.


  • DELOITTE – основана през 1845г

Уебсайт: https://www.deloitte.com/

Делойт Deloitte Touche Tohmatsu, по-известна като просто “Делойт”, е основана от Уилям Делойт през 1845г. През годините фирмата преминава през множество сливания и трансформации, но запазва оригиналното си име заедно със своите високи стандарти за качество и фирмени ценности. В момента Делойт е една от най-успешните марки в света.

През 2016-та г. Делойт има над 244 000 професионални счетоводители в световен мащаб и приходи от над 36,8 млрд долара. Дейността на компанията обхваща повече от 150 държави, демонстрирайки отлични постижения в областта на услуги като одит, финансово консултиране, управление на риска, данъчни и счетоводни услуги.


  • PwC (PricewaterhouseCoopers) – Основани през 1998г

Уебсайт: https://www.pwc.com/

PricewaterhouseCoopersБез съмнение, PwC е една от най-влиятелните счетоводни компании в света. PwC е основана от Самюъл Лоуъл Прайс – лондонски счетоводител, започнал самостоятелна практика в Лондон през 1849г заедно с още няколко свои колеги. Няколко години по-късно бизнесът им се разраства и през 1865г. те основават официално компания с името Прайс, Уотърхаус и Ко. С годините фирмата им започва да създава мрежа от множество самостоятелни счетоводни фирми.

След сливането си с друга голяма компания, Coopers & Lybrand, през 1998 г. фирмата официално се преименува на PricewaterhouseCoopers – с което име е известна и в наши дни.

Глобалните приходи на PwC възлизат на почти 35 млрд долара годишно и постоянно нарастват – най-вече заради растящия бизнес с консултантски услуги. Понастоящем в PwC работят над 236 000 души – счетоводители, одитори, данъчни и финансови консултанти.

Един от ключовите фактори за глобалния успех на PwC е в значителните им инвестиции при набирането на най-компетентните счетоводители и постоянното повишаване на качеството на услугите.


  • Ernst & Young (E&Y) – основани през 1989г

Уебсайт: http://www.ey.com/

Ernst & YoungErnst & Young е глобална организация на счетоводни и одиторски фирми от над 150 държави. Служителите й са специалисти, притежаващи изключително високи професионални умения в сферата на счетоводството и финансите и изповядващи основните ценности на компанията – почтеност, уважение, работа в екип, мотивация и ентусиазъм.

E&Y често е определяна като една от най-добрите компании в света с годишни приходи от над 29 млрд долара и над 231 000 служители.

Ето един известен цитат от Марк Уейнбъргър – главният изпълнителен директор на Ърнст и Янг:

“Изключителна привилеги е да ръководя тази велика органицация в тези динамични за бизнеса времена и очаквам да се справя успешно с предизвикателствата, които предстоят. Ърнст и Янг имат горда история. През годините сме оформили репутацията си на база качество, доверие и почтеност. Ние изграждаме нашата история и създаваме сами бъдещето си.”.


  • Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG) – основана през 1987г

Уебсайт: https://home.kpmg.com

Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG) KMPG най-бързо развиващата се компания от “Големите 4”. Приходите им за 2016г възлизат на 24 млрд долара, и се покачват до 26 млрд през 2017г.

KPMG заема завидното 43-то място на най-добрите места за работа в авторитетната класация списание Форчън, което е най-високото класиране за компания от счетоводния бранш. KPMG също така редовно се появява и в списъка на 100-те най-добри компании за работещи майки.

Историята на KPMG датира от далечната 1911г, когато британският счетоводител Уилиям Баркли Пийт емигрира в САЩ и основава фирмата си “Маруик, Мичъл Пийт и Ко”. (Marwick, Mitchell, Peat & Co). С годините фирмата се разраства и привлича някои от най-добрите счетоводители и данъчни консултанти в света.

Междувременно през 1979 г. друга група счетоводни фирми от Западна Европа създават обединение под името Klynvel Main Goerdeler (KMG).

Двете големи счетоводни групи се сливат през 1987г. и от тогава работят съвместно под името KPMG.

Ето какво казва Джон Вайхмайер, председателя на KPMG Global:

“Осигуряването на възможност на хората да изградят стабилна кариера в областта на счетоводството е част от нашата глобална стратегия. В днешния все по-сложен и бързо променящ се свят това означава не само привличането на най-добрите току-що дипломирали се финансови специалисти, но и привличането на опитни и разнообразни таланти и осигуряването им на неограничени възможности за професионално развитие. ”


Петата прохождаща счетоводна компания в тази статия е:


  • Колд Инвест ЕООД – основана през 2007г

Уебсайт: https://kold-invest.com

Колд Инвест ЕООД е малка но бързо развиващата се счетоводна компания работеща предимно в района на гр. Гоце Делчев и околността. Фирмата е създадена през 2007г. от нейният основател, собственик и управител Любомир Колджиев – икономист по образование, авантюрист по душа. Портфолиото от клиенти е голямо и разнообразно от почти всички икономически отрасли на икономиката – услуги, търговия, производство, селско стопанаство, софтуер, сделки с интелектуална собственост и други. Приходите и печалбите през годините обезпечават функционирането и на задоволително ниво. Заеманият пазарен дял е адекватен спрямо периода и на същшествуване. Ръководният екип е млад и високо образвован. Офиса на фирмата е високо технлогичен и се намира на възлово място в гр. Гоце Делчев. Фирмата е претегателно място за нови кадри и тепърва завършили студенти по икономика впредвид обучението което предлага и грижата и за развитието на екипа което е приоритет.

Ето какво казва Любомир Колджиев, управителя  на Колд Инвест ЕООД за мисията и визията на фирмата:

“Колд Инвест ЕООД не е просто фирма, това е кауза, който екипа ни се стреми да преследва неуморнно. Каузата да сме от полза на бизнеса и хората, да сме в услуга, да даваме стойност на клиентите ни. Съвременият свят се променя невъзвратимо – глобализацията, дигитализацията, , икономическият преход от комунизъм в капитализъм, променящата се непрекъснато нормативна уредба- това са все фактори които влияят върху бизнеса и не всеки ги разбира и реагира адекватно на тези фактори. За това е нашата роля на пътеводител, на помагащ, на доверен партньор в пътуването което всеки бизнесмен е поел към реалзиацията на своите идеи . ”

Свържи се с нас сега...