Пет психологически типа счетоводители…

Специалистите определят няколко десетки видове и подвидове на личността, приписвайки на всеки от тях едни или други характеристики. Отделно психолозите определят някои психотипове счетоводители. От принадлежността към една или друга категория зависят неговите професионални и личностни качества, отношения с колегите и ръководството, стремеж за развитие по корпоративната стълбица. По-долу от Счетоводна кантора КОЛД ИНВЕСТ ЕООД сме представили най-често срещаните психологически типове хора, които са избрали професията на счетоводителя.

 

Счетоводител единак

счетоводител единакПедантичност, затвореност и добросъвестност са характерни за представителите на този психотип. Някои дори са мъничко склонни към мизантропия. Пред разговори с колеги те предпочитат разучаване закони, кодекси, четене на специализирана литература, усвояване на иновации в сферата си на дейност.

На “единака” може да се доверите за задачи от всяко ниво на трудност. Неговите изключителни аналитични умения, отговорност и концентрация позволяват да държи ниво и в най-трудните ситуации.

Издигане по корпоративната стълбица не ги интересува. Освен това, те се ужасяват от мисълта за заемане на ръководен пост, защото трябва много да общуват с колеги, шефове, партньори.

Счетоводител организатор

Точно този тип се стреми да стане главен счетоводител. Планиране, разпределяне на отговорностите, раздаване на задачи, контролиране как други служители изпълняват своите задачи — това е, което най-много привлича “Организатора”.

Ако им се даде възможност да се издигнат до началник, бъдете сигурни, че ще цари ред, защото тези специалисти притежават отлични организаторски способности. Между другото, те са добри дипломати и психолози, без проблеми намират общ език с данъчните институции.

Счетоводител работохолик (бачкатор)

счетоводител - работохолик

Дори ако има в екипа си 30 служители, все едно – той пак ще се опита всичко да върши със собствени сили. Да ръководят хора и да организират ефективна работа “бачкаторите” не могат. Но затова пък са изключително отговорни и постоянни, не се отказват лесно. Да се говори за професионализма на този счетоводител също е трудно.

Той поема върху себе си всички рискови и сложни неща, затова възможността да направи грешка е доста висока. Данъчни проверки те не обичат. Всяка среща с институции и контролни органи за тях се превръща в истинско мъчение.

Счетоводител фанатик

Към предимствата на счетоводители от този тип може да се причислят активна жизнена позиция, оптимизъм, положителна нагласа. Но те просто фанатично са ангажирани с работата си. Знаят всичко и за всички, и за нищо на света няма да си позволят да пропуснат следващия тематичен семинар или конференция, четат достъпна професионална литература. В спор по финансови въпроси да убедите “фанатик” в каквото и да било, е просто невъзможно. Те без проблеми намират общ език с тези, които са амбициозни и с една глава по-горе.

Срещи с данъчни инспекции, доклад пред инвеститори, кредитори — това е друг начин да се самоутвърдят. Но пък в отношенията с колеги или подчинени не всичко е толкова просто, често възникват конфликтни ситуации.

Счетоводител ентусиаст

В тази категория могат да се отнесат завършилите млади счетоводители, които току-що са започнали да практикуват професията. Те са пълни с амбиции, сигурни, че са способни да се преборят със системата. С плам “ентусиастите” се хващат да изпълняват най-сложни и заплетени задачи, но поради липса на опит често търпят поражения и се разочароват.

Изходите от ситуацията са само два: или да “свалят розовите очила” и да продължат да работят по специалността, или да решат за себе си, че счетоводството не е това, което им е необходимо в живота.

Свържи се с нас сега...